Torrano

Torrano is een gemoedelijk dorp in het noordelijke deel van Toscane dat op 10 minuten afstand van de snelweg ligt. Vanuit Nederland is het dorp in 12 uur per auto te bereiken. Een andere optie is om naar Pisa te vliegen en daar een auto te huren. 

Ons huis staat in Torrano Chiesa, het deel bij de kerk. In het andere deel, Torrano Vallee, is elke avond een barretje geopend. De mensen in Torrano zijn erg gastvrij. Tijdens het klussen hebben daar erg van genoten. Van de hulp tijdens het klussen tot de vele pasta’s bij de buren. 

De gemoedelijkheid is Torrano zal je zelf ervaren door de vele ciao’s van de dorpsbewoners, de SRV wagen die op donderdagen langskomt en Rossella die elke dag om 9 uur brood op bestelling langs brengt. Het is een hechte gemeenschap waar elk jaar een paar dorpsfeesten worden georganiseerd. 

de omgeving

Het is de moeite waard om de omgeving te ontdekken. Toeristische trekpleisters als het strand, La Spezia, met Cinque Terre liggen op een halfuur en binnen een uur afstand liggen Parma, Genua, Lucca en Pisa. Zelfs een bezoek aan Florence is nog een optie. Maar zeker ook de minder toeristische plekken zijn de moeite waard. De iets rustigere stranden met rotsen bij Montemarcello, een canyon tocht door Stretti Giaredo dichtbij Torrano en een bezoek aan de middeleeuwse stad Pontremoli op 10 minuten voor boodschappen, een ijsje of een drankje te doen. 

In onze klustijd hebben wij twee gidsen ontmoet die erg goed Engels spreken. Illaria die jarenlang gids is geweest in Noorwegen en dit jaar een gidscertificaat heeft gehaald voor het gebied. Zij weet alles van de steden en kastelen uit de buurt. De andere gids is Mattia, een van de medewerkers uit de bouwwinkels. Mattia is parttime gids en organiseert tochten in de omliggende bergen. 

Pontremoli

In de directe omgeving ligt het middeleeuwse stadje Pontremoli. In Pontremoli wordt twee keer per week markt gehouden. De pleinen zijn erg gezellig om te bezoeken en je kunt er goed uiteten. Ook kan je een canyontocht doen in Stretti Giaredo of zwemmen in de rivier. 

Steden en Cinque Terre

Toeristische trekpleisters als het strand, La Spezia, met Cinque Terre liggen op een halfuur en binnen een uur afstand liggen Parma, Genua, Lucca en Pisa. Zelfs een bezoek aan Florence is nog een optie. Maar zeker ook de moeite waard zijn Sarzana en Portovenere. Bij interesse kan onze gids Ilaria een rondleiding geven. 

Strand en andere plekken

De kust wordt ook wel de ‘golf van de dichters’ genoemd met de meest bekende plekken La Spezia en Cinque Terre. Zeker ook de moeite waard zijn plaatsen aan de kust als Montemarcello met Punta Bianca en Punto Corvo, Portovenere, Bocca di Magra en Lerici. 

"Arni ritourni Torrani Semptembri."
ciao, Arni e Matteo